Pianul este cel mai nobil si mai complex instrument muzical din cate au existat vreodata. Cu un sunet cald, placut, ofera o armonie complexa, prin apasarea simultana a mai multor clape putem asculta acorduri din cele mai sofisticate.
A suferit diverse modificari de constructie ca sa ajunga precum il stim noi astazi, insa GRAND PIANO -ul este cu siguranta regele neincoronat al muzicii instrumentale, fiind si extrem de raspandit in casele oamenilor, ca un simbol al culturii, al bunului gust.
Eu personal ma ocup de restaurarea partii de mobilier a pianului, si dupa cum puteti vedea in pozele de mai jos, m-am implicat in restaurarea a doua superbe piane negre Steinway.
Un pian Steinway este de departe simbolul tehnicii supreme in materie de constructie a pianelor pe partea acustica, si vreau sa spun ca nici mobilierul nu este mai prejos. Construit din lemn de nuc masiv, este de o rezistenta extraordinara, neprezentand probleme structurale nici dupa 100 de ani.
Finisajul pianului - piano finish - este cunoscut ca fiind cel mai exigent standard in lume. Nu exista in mobilier o piesa care sa necesite un luciu oglinda realizat pe negru atat de perfect precum o cere un pian.
Provocarile in restaurarea pianelor au fost:
1. decaparea straturilor vechi de lac, s-a folosit un decapant de cea mai buna calitate si care nu ataca lemnul, apoi s-a slefuit cu granulatii fine astfel incat sa fie indepartate zgarieturile, loviturile si alte defecte cauzate de trecerea timpului.
2. Chituirea defectelor ramase in profunzimea lemnului dupa slefuire, s-au folosit de la chit de selac solid la chit de structura cu fibra de lemn si chit de resturi special pentru lemn, materiale de import, profesionale pentru restaurare. Apoi s-a slefuit chitul.
3. Aplicarea baitului negru, in straturi succesive pentru pigmentarea pianului.
4. Finisarea prin lustruire manuala cu serlac, lacul folosit in restaurarea mobilei antice. Daca strainii folosesc materiale de umplerea porilor si paste de lustruire speciale, eu am folosit DOAR tehnicile traditionale de aplicare/finisare a selacului.
Aplicarea s-a facut cu un tampon de vata de bumbac, in straturi succesive, folosind piatra Ponce pentru umplerea porilor. Dupa multe zile de incarcare a suprafetelor cu selac, acesta a fost lustruit cu alcool tehnic pentru obtinerea de luciu oglinda.
Toate elementele de alama: balamale si pedale au fost demontate complet si lustruite cu pasta pentru un luciu inalt.