duminică, 27 septembrie 2015

De ce restauram mobila veche, antichitatile ? Ce mobilier merita restaurat? Unde restaurez mobila mea ?

De ce restauram mobila veche, antichitatile  ? Ce mobilier merita restaurat?

In primul rand as vrea sa clarificam termenul “Antichitate” in materie de mobilier inseamna o piesa de peste 100 ani vechime, piesele mai “tinere” fiind catalogate ca mobilier vintage, sau apartinand unor stiluri neo, de secol XX , dezvoltate dupa anii 1900.

Mobilierul antic, fie original apartinand unui stil bine determinat si de o vechime considerabila, fie o replica “de perioada” realizata cu peste 100 de ani in urma are valoare datorita acestor caracteristici, iar eu ma voi referi in continuare la el din punct de vedere tehnic . Pentru evaluari se poate lua legatura cu specialisti si case de licitatie.
Mobila veche este realizata de catre maestrii tamplari folosind materiale si tehnici preindustriale, unelte manuale ( se pot vedea pe spatele pieselor sau in interiorul sertarelor urmele de fierastrau , urme de dalta, imbinari in coada de randunica, cuie cu sectiune dreptunghiulara, etc.
Din punct de vedere are materialelor, pentru incleieri structurale sau a furnirului s-a folosit in exclusivitate cleiul cald, colagenic. Acesta este rezistent si REVERSIBIL, facandu-se posibila restaurarea pana in zilele noastre. Se poate reactiva cu umiditate si caldura simultana, curata cu apa calduta si deasemenea reparatiile sunt facilitate de aceste caracteristici.
Pentru finisare, serlacul (rasina naturala dizolvata in alcool ) , reversibil si el, se aplica prin trecerea cu tamponul de lustruit (vernis et tampon –franceza) imbibat cu serlac de sute de ori peste o suprafata, astfel realizand o pelicula transparenta si protectoare.  Ceara dizolvata in terebentina se aplica peste suprafete ca si protectie si deasemenea ca si tratament peste suprafetele vechi ce necesitau “inviorare” si revitalizare.

Moda se schimba, mobila din PAL, MDF si alte materiale compozite, precum si finisajele moderne NEREVERSIBILE vor fi bune de aruncat intr-un timp mai scurt decat va puteti inchipui insa o antichitate bine pastrata rezista sute de ani, are o poveste si o istorie si deasemenea valoare intrinseca.

DE CE RESTAURARE ? Isi va pierde din valoare piesa ?
Restaurare pentru ca la fel ca si noi, si mobila are nevoie de doctor, timpul isi cere tributul iar lemnul ca material higroscopic cedeaza si acumuleaza umiditate in celule, adica se dilata si contracta in functie de umiditate si temperatura din incapere.
Acestea fiind spuse, vom avea fisuri, contrageri, care creeaza reactii in lant precum slabirea incleierilor, desprinderi de furnir, fisuri si crapaturi precum si probleme ale finisajului.
Actiuni ale emelentelor combinate cu ale omului produc defecte precum lovituri, rupreri, desprinderi in punctele slabe structural precum si albiri ale lemnului din cauza expunerii la soare, pete de apa, cerneala, zgarieturi si alte probleme care conduc spre nevoia de refinisare a piesei.
Mobila restaurata corect castiga valoare, si ne va fi draga mult timp de acum incolo. Exista exceptii in cazul pieselor bine pastrate (fapt pentru care mobila se restaureaza spre un aspect de BINE PASTRAT, nu supra restaurare, sa arate a plastic) in care o piesa construita in America preindustriala se prefera nerestaurata, in starea originala de conservare, la fel piesele de mare valoare vor fi dorite intacte, integral vechi.. dar asta nu inseamna ca restaurarea este ceva rau sau afecteaza valoarea, acelea sunt doar exceptii.

UNDE RESTAURAM MOBILA VECHE ? Eu, Delian Gherga, restaurator in USA cu experienta de mii de piese restaurate in Europa si America va recomand personal mesteri batrani mestesugari, din orasul Dvs sau apropiere, cautati pe internet, ii gasiti, un astfel de mester este tatal meu, Gherga Traian – 0720 536693

 sau ateliere serioase care pot oferi garantie si sunt in business de mai mult timp.

Cu deosebita stima,


ING. Gherga Delian 

Va prezint lucrari de ale tatalui meu mai departe: contactati-l cu incredere :)














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu