marți, 13 noiembrie 2012

Restaurare SAU Reconditionare Mobilier ? este vreo diferenta notabila?



Cei doi termeni “restaurare” si “reconditionare” sunt adesea confundati, iar in ceea ce priveste lemnul, micile detalii fac toata diferenta.
Definitiile specialistilor suna cam asa:

Restaurare – actiunea de a restaura si rezultatul acesteia, respectiv repararea, aducerea in buna stare si REFACEREA IN FORMA INITIALA a unei opere de arta, monument sau bun cultural.
Accentul se pune pe redarea aspectului initial (integritate, forma, culoare, finisaj), functionalitatea nu este obligatorie.

Reconditionare – interventia menita de a aduce in stare de functionare (utilizare) un obiect al activitatii umane.
Aici, fuctionalitatea este estentiala, fie ea originala sau modificata, aspectul initial poate fi schimbat dupa bunul plac.

Acum ca definitiile sunt clare, as dori sa analizam cazurile de utilizare:

Restaurarea - se preteaza mobilei de arta, celei realizate de catre ebenisti intr-un stil bine documentat, si care din punct de vedere comercial este de valoare, iar folosind tehnicile traditionale de restaurare doar ii crestem valoarea, nu stricam piesa.
 -   Mobilierul este din epoca preindustriala, realizat manual, termenul tehnici traditionale referindu-se la aceleasi unelte (dalti, fierastraie manuale, rindele) si aceleasi materiale (clei colagen, serlac sau ceara).
-     Reparatiile trebuiesc facute cu aceleasi esente de lemn/furnir iar decaparile de lacul vechi, se fac doar in cazul in care pelicula veche este periclitata, si nu mai poate fi utilizata.
-    Pentru decapare, antiseptizare, si alte operatii necesare, readucerii in buna stare se folosesc doar materiale special create si testate de catre specialistii din domeniu.
-     Se pastreaza cat mai mult din piesa originala, iar eventuale adaosuri de elemente lipsa se realizeaza dupa o documentare exacta pe o piesa identica din muzee si cataloage de specialitate.
-   Termeni uzuali in restaurare ar fi – lustruire manuala serlac (french polish) pentru obtinere de pelicula cu luciu oglinda sau ceruire pentru finisaj cu pori deschisi, ceara formeaza doar o protectie pentru lemn nu este peliculogena.

caz concret:

Un client, a incercat acasa, a curatat mobila, avea notiuni bune despre ceea ce inseamna decapare si slefuire... si a finisat-o “din auzite” cu... un fel de Serlac... adus din Franta (suna bine pana aici). In realitate serlacul era sintetic, si a creeat o sumedenie de probleme. In plus, piesa avea o serie de elemente sculpturale lipsa. Priviti:












Am demarat imediat refacerea elementelor sculpturale, documentarea asupra a ceea ce gasise clientul decapand succesiv straturile vechi, reparatia furnirului de radacina de nuc de pe usi, avand multe penetrari din cauza unei curatari prea violente, restaurarea si protejarea apoi a stratului de foita de aur de pe usa cu oglinda.
Usile au fost finisate prin lustruire manuala cu serlac, luciu oglinda.
Acesta este rezultatul:











Reconditionarea – se preteaza unor bunuri uzate care se vrea a fi folosite mai departe. In cazul problemelor structurale se va actiona cum este mai bine pentru rigidizarea structurii pieselor, adaugarea de elemente de intarire este chiar recomandata.
In cazul finisajului, la cererea clientului se va schimba culoarea si aplica un finisaj lucios, semilucios sau mat, preferabil pentru reducerea costurilor, lacul sa fie aplicat prin pulverziare, fara o prelucrare/lustruire manuala ulterioara.

Se aplica in cazul mobilierului taranesc, in cazul pieselor din lemn masiv, realizate in epoca industriala si care au fost deteriorate de actiunea omului, sau prin pastrarea lor in conditii vitrege de mediu.  Pentru piese finisate de fabrica de cele mai multe ori NU RENTEAZA din start, din cauza standardelor inalte si materialelor speciale cu care au fost lacuite. REFINISAREA unei piese de mobilier de acel gen ar presupune eforturi colosale in curatarea unui strat de lac iar realizarea aceluiasi tip de finisaj ii este practic imposibila restauratorului care se bazeaza pe FINISARE MANUALA.

Caz de reconditionare:






6 comentarii:

  1. Felicitari!!! Ma bucur ca in final s-a explicat perfect si cu exemple concrete cei doi termeri!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult :) speram cat mai multi utilizatori sa constientizeze diferenta, vor urma mai multe articole ce trateaza probleme "arzatoare" legate de restaurarea/conservarea mobilei antice !

    RăspundețiȘtergere
  3. Clar si raspicat ca sa inteleaga toata lumea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi ! pentru cei interesati cu adevarat, sper sa fi fost folositor :)

      Ștergere
  4. Util... Ma simt bine acum dupa ce am reconditionat 2 piese de mobilier folosind materiale noi. Aveau cam 100 de ani, dar erau fabricate industrial si intr-o stare avansata de degradare. Vad ca am facut alegerea corecta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua! Am decapat mobilier cu furnir de stejar. Din păcate, când când am îndepărtat lacul vechi amestecat cu decapant am folosit un șpaclu de mana, fara coada de proasta calitate.Acum am dungi negre, nu foarte pronunțate dar a pătruns în fibra lemnului. Cu ce pot curata, diluantul nu m-a ajutat. Va multumesc tare mult!

    RăspundețiȘtergere