sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Cariile din lemn - mituri si realitati despre tratarea lor



     Cariile lemnului sunt insecte xilofage care ataca si distrug lemnul, larvele sapand canale pentru adapost si hrana. Se inmultesc cu precadere in conditii de frig si umezeala iar piese valoroase de mobilier precum si elementele de constructii din lemn pot fi distruse definitiv daca nu se iau masuri la timp.

Nu voi intra in detalii si definitii pompoase, vreau doar sa spun ca atacurile xilofage pot fi prevenite iar in cazul in care lemnul a fost atacat deja de carii, poate fi tratat curativ si impregnat cu rasini astfel incat sa-si recapete rezistenta si structura de mai inainte.

Cum identificam un atac xilofag activ?

       -   Prin existenta rumegusului fin in jurul galeriilor de zbor si in preajma obiectului, acesta formandu-se continuu chiar si dupa o curatare a prafului de lemn,
-          existenta unor noi galerii de zbor (caria adulta paraseste lemnul infestat, gaurile de pe suprafata acestuia numindu-se galerii de zbor),
-          detectarea unor insecte adulte prin capcane cu banda adeziva,
-          institutele de specialitate utilizeaza raze X si ultrasunete.

Ce este de facut?

      In primul rand, pentru lemnul bun, neatacat, exista grunduri insecto-fungicide, solutii de impregnare, accesibile prin mai toate magazinele de bricolaj, anti fungi, mucegai si carii,  acestea pot fi aplicate simplu prin pensulare, nefiind peliculogene.
Pentru siguranta, consultati un specialist inainte, care va va spune compatibilitatea impregnantului cu lacul pe care doriti sa-l aplicati ulterior.

Pentru lemnul atacat, solutiile sunt din cele mai variate, nu voi face reclama gratuita vreunui producator, vreau in schimb sa trec in revista solutiile de tratare anti carii si modurile de aplicare.

-          Tratamente cu substante chimice, solutii lichide:
     
       Ani de zile, restauratorii au folosit MOTORINA pe post de tratament pentru omorarea cariilor. Este un mit. Motorina doar ameteste caria pentru o anumita durata, nu omoara ouale, atfel cariile putand sa se inmulteasca mai departe, efectul de tratare nefiind valabil in timp.
Solutii aduse din Italia – sunt cele mai simple si mai usor de folosit, multi importatori de produse pentru restaurare aduc solutii lichide care se injecteaza in gaurile de carii, si au un efect foarte bun, nefiind toxice pentru om, iar in cele mai multe cazuri, nu afecteaza finisajul, daca piesa de mobilier nu necesita decapare si refinisare.
Pe vremuri s-a folosit deasemenea LINDAN-ul ca si solutie pentru omorarea cariilor, este foarte bun insa foarte toxic pentru om, cancerigen, fapt pentru care este interzisa folosirea lui si a altor solutii pesticide.

Aceste tratamente se aplica prin injectare cu seringa a fiecarei gauri de carie, pensulare sau pulverizare iar pentru o mai buna penetrabilitate se impacheteaza piesa de mobilier in nylon, formandu-se o incinta inchisa, ce intarzie evaporarea solutiilor de tratare.

-          Tratamente prin gazare sau fumigare:
Sunt metode foarte bune, insa toxicitatea solutiilor si nevoia de incinte speciale ermetic inchise le face inacesibile pentru cei care vor sa isi trateze singuri piesele, recomandarea mea este sa apelati totusi la un specialist.

-               Altfel de tratamente - incalzire la 60 ˚C sau inghetare la -28˚C, ultrasunete, iradieri cu UV,tratamente in vid-presiune cu eliminarea oxigenului si introducerea de nitrogen in autoclave speciale doar le amintesc, nefiind fiabile si de cele mai multe ori chiar afectand piesele de mobilier.

Pentru un tratament sigur, apelati la un specialist, mai ales in cazul pieselor valoroase de mobilier.
“Solutiile” pe care le gasiti pe site-urile romanesti precum uleiuri arse, ceasuri pe mobila si te miri ce amestecuri de substante din bucatarie sunt doar mituri.

   Eu pentru tratamentele impotriva cariilor folosesc:  solutii lichide pe care le injectez in gaurile de carii, importate din Italia si Germania in cazul lemnului usor atacat, iar in cazul unor atacuri violente, mai ales daca piesa este finisata, recurg la fumigatie in incinta inchisa, solutia este toxica 5-6 zile, apoi nu mai ramane nimic, se elimina tot gazul, nu ramane miros si toxicitate in mobila. Solutia se foloseste si la tratarea alimentelor impotriva daunatorilor si este 100% verificata.

Mai jos va prezint pozele unui caz concret de restaurare, o biblioteca Jugend stil pe care am tratat-o si refinisat-o de curand .












13 comentarii:

  1. eu am tratat materialul inainte de executie cu clei de oase.de 10 ani nu am probleme, este posibil sa apara de acuma ceva?dar cleiul de oase dizolvat in apa calduta si injectat in gaurile cu carii are vriun efect?o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu niste carii foarte zgomotoase in grinzile din tavan. Am chemat o echipa de deratizare, au dat cu ceva solutie puternica ca nu am putut sa stau in casa 2 saptamani, dar nu a avut nici un efect. Ma puteti ajuta cu un sfat ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va pot ajut in mod concret.0728507226 sunt specialist in carii de lemn cu 15 ani de experienta.

      Ștergere
  3. Eu niste carii foarte zgomotoase in grinzile din tavan. Am chemat o echipa de deratizare, au dat cu ceva solutie puternica ca nu am putut sa stau in casa 2 saptamani, dar nu a avut nici un efect. Ma puteti ajuta cu un sfat ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vreau un sfat va rog,cu privire la tratarea lemului unui pian vertical cumparat de ocazie, care are un miros persistent de lemn vechi. Cred ca are si insecte. Vreau sa-l tratez inainte de a-l introduce in casa,pentru a evita infestarea casei cu daunatori. Sunt in Italia si ma intereseaza numele tratamentului eficient. Este cineva care imi poate da un sfat? Va multumesc si-s de gasit si la tel: 00393482306139.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua, cu o intrebare deranjez si eu.O fumigare eficenta cum se obtine? Ce fel de substante trebuiesc arse pentru ca fumul sa fie foarte toxic pentru carii?

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce solutii recomandati pentru carii iesite intr-o dusumea lacuita ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Am si eu niste scaune pline de cari.cum pot sa le refac,cu ce as putea acoperi găurile, Multumesc

    RăspundețiȘtergere